Olej kokosowy – dlaczego warto go stosować?

Olej z kokosa przez kilka dekad uważany był za szkodliwy dla zdrowia człowieka. Wszystko ze względu na wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, sięgającą 90%. Okazuje się jednak, że struktura tych kwasów różni się od tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. Dzięki temu olej kokosowy często zastępuje w kuchni olej rzepakowy (https://www.bee.pl/9260-kokos), a jego właściwości zdrowotne są coraz bardziej cenione.

Czy olej z kokosa jest zdrowy?

Nasycone kwasy tłuszczowe zawarte w oleju kokosowym to tzw. MCT – średniołańcuchowe trójglicerydy. Odpowiadają one za szereg korzyści zdrowotnych. Jedną z najważniejszych jest zwiększanie poziomu dobrego cholesterolu. Jednocześnie zły cholesterol jest redukowany. Nie ma zatem związku pomiędzy spożywaniem oleju kokosowego a zachorowaniem na choroby serca, co powodują tłuszcze pochodzenia zwierzęcego.

Kwasy MCT mają również zastosowanie w walce o smukłą sylwetkę. Mimo wysokiej zawartości tłuszczów w oleju kokosowym nie odkładają się one w organizmie. Są one wykorzystywane jako natychmiastowe źródło energii, a dodatkowo blokują uczucie łaknienia. Wprowadzenie oleju z kokosa do codziennej diety może skutkować utratą masy ciała u osób z nadwagą. Redukcja nadmiernego apetytu również jest korzystna podczas odchudzania. Możemy wówczas uniknąć podjadania przekąsek – często niezdrowych.

Olej kokosowy wzmacnia odporność

Kwas laurynowy, który znajduje się w oleju z kokosa, wykazuje działanie bakteriobójcze i wzmacniające. Można wykorzystać te właściwości w walce z przeziębieniem lub w okresie obniżonej odporności.

Olej kokosowy może być spożywany przez osoby chore na cukrzycę lub będące w stanie przedcukrzycowym. Do jego trawienia niepotrzebna jest insulina, nie obciąża on trzustki. Dodatkowo kwasy MCT szybko transportowane są do wątroby, a to skutkuje szybkim zastrzykiem energii. Dzięki swoim właściwościom regularnie stosowany olej z kokosa zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu drugiego.

Zastosowanie w kosmetyce

Właściwości oleju kokosowego znalazły swoje zastosowanie w kosmetyce:

  • przeciwdziała trądzikowi
  • redukuje zmarszczki i wzmacnia kolagen
  • nawilża i wygładza skórę
  • włosy stają się lśniące i mocne
  • przeciwdziała łupieżowi

Dzięki swoim właściwościom prozdrowotnych, olej kokosowy idealnie nadaje się do kuchni. Można zastąpić nim olej rzepakowy podczas smażenia. Warto również spożywać ten zdrowy olej łyżką. Ze względu na kaloryczność i nasycone kwasy tłuszczowe dwie łyżki dziennie wystarczą dla utrzymania zdrowia na wysokim poziomie. Warto zatem wzbogacić swoją codzienną dietę o odrobinę tego cennego oleju.

Fruit obraz autorstwa freepik - www.freepik.com